връх Вихрен

Вѝхрен е най-високият връх на Пирин. Със своите 2914 метра Вихрен е втори по височина в България след Мусала (2925,4) вРила и трети на Балканския полуостров след Митикас (2918) в Олимп (Гърция).

Кликнете върху снимката за показване на изображението в по-голям план.


Начин на пътуване:

Описание

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Местоположение

Намира се в северния дял на Пирин на главното било между връх Кутело (на северозапад) и Хвойнати връх (на югоизток). С тези два върха го свързват седловините Премката (2610 м) на север и Кабата (2535 м) на юг.

Име

До 1942 г. върхът се нарича Елтепе (връх на бурите). В днешни дни това име носи малък заслон в подножието на Вихрен. Заслонът Елтепе се намира до постоянен снежник, покрай чието изучаване е построен и самия заслон.

География

Гледан от Банско Вихрен прилича на пресечена пирамида, а от юг – на четиристенна пирамида. За този връх е характерно, че изглежда по много различен начин от различните посоки. Скалите, които изграждат Вихрен, са мрамори, които не задържат вода, поради което в целия район на върха няма реки и езера. Най-близките езера саВлахините на югозапад. Растителността по склоновете на Вихрен е бедна – трева илишеи, докато животинският свят е по-богат – има птици, дребни гризачи, но най-вечедиви кози, които обитават Казаните в подножието на върха. Цветето еделвайс се среща в изобилие по скалния ръб Джамджиеви скали.

Климат

Средните годишни валежи са 1150 мм, а снежната покривка достига 3 м. Средният годишен абсолютен минимум на температурите е между -25° и -21°С, а максималните температури са между 15° и 23°С.

Туризъм

  • Връх Вихрен е и сред Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз. Печат има в туристическата спалня в Банско и в хижа „Вихрен“.
  • Връх Вихрен е включен в инциативата „Покорител на 10-те планински първенци“. Печат има в хижа „Вихрен“ и в хижа„Бъндерица“

Маршрути

  • От страната на хижа „Вихрен“ върхът представлява стръмен купол, по който се качва основната пътека, известна като „Царската пътека“. Тя стига до Кабата и оттам атакува самата пирамида.
  • От страната на Казаните се издига отвесна стена, висока до 300 м, по която има изградени няколко алпинистки маршрута. В подножието ѝ има вечен сняг – малък ледник с размери 90 на 40 м. Тази стена е изкачена за пръв път през 1934 г. от германските алпинисти В. Мозел и Ф. Ауер, а в зимно време през 1949 г. от Ал. Белковски и Вл. Лободин.
  • От страната на Кутело и Премката Вихрен представлява остър купол, по който върви трудна и изсечена в скалите пътека, но това е най-лесното от психологическа гледна точка изкачване.
  • Има и начин за изкачване на върха, който обаче се препоръчва само за туристи с опит в катеренето. Става дума за маршрута по ръба Джамджиеви скали, който отделя Казаните от долината на хижа „Вихрен“.

Още забележителности

Контакти

Saiptek Bro.,
София,
България

Емейл: info@saiptek.com
Уебсайт: www.saiptek.com

За сайта

Това е проект – целящ да развие туризма в България, да подпомогне българската икономика, да възроди културното ни наследство и същевременно да помогне на много българи в избора си на дестинации за екскурзии.